Sinds enige tijd ben ik lid van een ondernemersclub en het is daar de bedoeling dat ik er goed over nadenk wat ik binnen de mij gegeven 30 seconden vertel over wie ik ben, wat ik doe en waarnaar ik specifiek op zoek ben. Ik merk daar dat coaching iets is dat vaak verward wordt met adviseren. Het tegendeel is waar. Dat kan ik niemand kwalijk nemen want veel adviseurs vinden het (in de media) kennelijk populair om zich coach te noemen. Schade? Schadecoach! Herstel? Herstelcoach! Job nodig? Jobcoach! Ik heb een simpel voorbeeld bedacht om het verschil aan te tonen tussen een coach en een adviseur.
Kijk, een navigatiesysteem is een adviseur. Je vraagt aan je navigatiesysteem hoe je ergens heen moet rijden en deze bedenkt en bepaalt vervolgens de beste route. Ik persoonlijk leer er niks van want ik kan echt niet vertellen hoe ik op mijn bestemming in Frankrijk ben terechtgekomen. Soms zou ik zelfs mijn positie niet eens op de kaart kunnen aanwijzen. “Ga hier links, daar rechts en hoepla! U bent waar u wezen wou! Veel plezier!” Op de weg naar persoonlijke ontwikkeling zijn er meer criteria. Zo is het prettig dat je een route zoekt die minstens zo leuk is als de bestemming. Hoe hou je het anders vol? Misschien is die route zelfs wel je doel of een onderdeel daarvan. De duurzame brandstof voor je reis langs vele obstakels bestaat uit passie en/of intrinsieke motivatie en de route wordt, als het goed is, geleid door jouw talent. Een normaal navigatiesysteem (adviseur) kan je niet helpen bij je persoonlijke ontwikkelingen. We kiezen dus voor het PerspectieK coachend navigatiesysteem XXL de Luxe app!
“Toets uw bestemming in……De route wordt berekend. Uw route bevat obstakels. Bent u bereid om deze obstakels te nemen?”
• Vertrek!
“U volg deze rotonde nu gedurende 260 kilometer.”
• Wat belet u om een afslag te nemen?
• In welke situaties lukte het u wél om te kiezen?
• Wat denkt u dat er zou er gebeuren als u een afslag neemt?
• En wat als u het niet doet?
“U heeft de rotonde verlaten omdat u aangeeft uw reis te willen vervolgen. U heeft de afslag gekozen die het best past bij uw idee, om de u opgelegde target zo snel mogelijk te behalen. Vervolg de route in de richting van de u opgelegde target gedurende 10 kilometer. U nadert een T-splitsing.”
• Welke kant gaat u op denkt u?
• En wat vindt uw gevoel daarvan?
• Wat betekent deze keuze voor u? En wat voor uw omgeving?
“U ging rechtsaf omdat u denkt dat dit de kortste route is en u staat nu al enkele weken stil aan het eind van de doodlopende weg die u bent ingeslagen.”
• Wat heeft u geleerd van deze actie?
• Wat moet u loslaten om te kunnen keren?
• Wat zou het u opleveren?
“U geeft aan dat u het lastig vindt om te accepteren dat u voor niets gereisd heeft maar dat het u ruimte oplevert om weer in beweging te komen. U draait om en gaat in de andere richting verder.”
• Hoe herkent u in het vervolg dit gedrag waardoor u onnodig ver gereisd heeft?
• Hoe gaat u in het vervolg dit soort beslissingen nemen?
• Kloppen uw normen, waarop uw keuzes gebaseerd zijn nog steeds voor u?
• Heeft u talent voor deze richting?
“U zegt de signalen duidelijk te herkennen, uw normen en uw route te hebben bijgesteld en geleid door uw talenten te reizen in de richting waar uw passie, overtuiging en uw ambities liggen. U zegt mij ook dat u denkt, voelt en weet, dat het een plezier is om op deze manier te reizen. Om niet terug te vallen in uw oude gedrag zullen we uw plannen SMART maken. Daarna heeft u wat mij betreft uw bestemming bereikt. Goed gedaan! Bent u trots op uzelf?”
Moraal van het verhaal. Een adviseur zet je vaak stevig aan het denken, combineert vervolgens jouw wensen met zijn specialisme en geeft advies. Een beroepscoach luistert, vat samen en vraagt door (LSD) op basis van (meestal NLP) modellen en technieken en laat je leren van je eigen verkregen inzichten. Leren leren en leren handelen!